Skip to content

Elinikäinen oppiminen – ainoa pysyvä asia muuttuvassa työmaailmassa

Väestön ikääntymisen kaltaiset trendit ja työmaailman muuttuminen vaikuttavat työntekijöiden uran kestoon ja siihen, millaiseksi urat muotoutuvat tulevaisuudessa.

Tekoäly, automaatio ja robotiikka muuttavat työskentelytapojamme merkittävästi. Tämä muutos johtaa siihen, että osa työpaikoista katoaa, uusia työpaikkoja tulee tilalle ja lähes kaikki työt muuttuvat. Sen vuoksi nykypäivän työntekijöiden on opittava uusia taitoja ja sopeuduttava jatkuvasti, kun eteen tulee uusia muutoksia ja uusia ammatteja syntyy. Koronakriisi on kiihdyttänyt tätä muutosta entisestään.

Nyt työntekijöiden pitää oppia toimimaan uudessa ympäristössä, jossa joustavuus ja sopeutuminen ovat tärkeämpiä kuin työpaikan varmuus, pitkäkestoinen työsuhde ja vakiintuneet roolit ja vastuunjako. Perinteinen kolmivaiheinen malli, jossa opiskelu, työelämä ja eläköityminen seuraavat toisiaan, on vanhentunut ja sen tilalle tulevat jatkuva oppiminen ja henkilökohtainen kasvu.

McKinseyn hiljattain julkaiseman (2021) tutkimuksen mukaan kognitiivisten, sosiaalisten ja itsensä johtamisen taitojen kysyntä kasvaa tulevaisuudessa. Kognitiivisiin taitoihin kuuluvat muun muassa kriittinen ja ketterä ajattelu, sopeutumiskyky ja aktiivinen kuuntelu. Sosiaalisia taitoja ovat kyky innostaa ja voimaannuttaa muita, luoda luottamusta, ratkaista konflikteja ja toimia empaattisesti. Itsensä johtaminen tarkoittaa itsetietoisuutta ja itsensä johtamisen taitoa, kykyä johtaa muutosta ja innovointia sekä epävarmuuden sietokykyä.

Tutkimuksen mukaan korkeakoulutetuilla työntekijöillä on paremmat valmiudet käsitellä työpaikalla tapahtuvia muutoksia.

Elinikäinen oppiminen, uusien taitojen ja uudenlaisen osaamisen omaksuminen sekä kyky kehittyä ihmisenä ja ammattilaisena ovat ainoa tapa pysyä ajankohtaisena tulevaisuuden työmaailmassa.

Jennika Rantanen - Henley Business School Finland

Jennika Rantanen

Aiheeseen liittyvät uutiset ja tapahtumat

Leader in spotlight: Pia Aaltonen-Forsell, CFO

  • 7 heinä 2023
Pia Aaltonen-Forsell is CFO of Outokumpu, the largest stainless steal producer in Europe. She does not have the most obvious background for a CFO: she is Master of Social Sciences in economics. She thinks that her background is a great asset, since as a CFO you need to understand the economy in general, not just business. 
The social aspect of learning - Henley Business School Finland

The work life value of research skills

  • 22 touko 2023
One of the key sets of skills that are strengthened during the Henley EMBA journey are research skills. These are particularly necessary in the composition of the final thesis. But what is the work life relevance of academic research skills? How can I benefit from the research experience in my everyday work?

Henley #1 Executive Education provider in Finland

  • 22 touko 2023
The Financial Times Executive Education Ranking 2023 places Henley Business School in the world top 20 for the combined ranking of open and custom programmes. The ranking also confirms Henley’s position as leading executive education provider located in Finland.