Skip to content
Why lifelong learning

Miksi elinikäinen oppiminen on tärkeää?

Monien ihmisten kohdalla muodollinen koulutus on aiemmin alkanut alakoulusta ja päättynyt korkeakouluun. Kouluttautumisesta elämän ja uran varhaisten vaiheiden jälkeen on kuitenkin tullut yhä tärkeämpää. Miksi elinikäinen oppiminen on niin tärkeää?

Väestön ikääntymisen kaltaiset trendit ja työmaailman muuttuminen vaikuttavat työntekijöiden uran kestoon ja siihen, millaiseksi urat muotoutuvat tulevaisuudessa. Tietämystään jatkuvasti kehittäneet ja uusia taitoja opetelleet ammattilaiset ansaitsevat enemmän ja heidän monipuolinen osaamisensa helpottaa työpaikan vaihtamista, uralla etenemistä ja talouden laskusuhdanteisiin sopeutumista. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että elinikäinen oppiminen edistää terveyttä ja lisää onnellisuutta.

Koulutukseen panostaminen on taloudellinen välttämättömyys

Muodollisen koulutuksen ja elinikäisen ansiotason väliset yhteydet ovat laajalti tutkittuja ja merkittäviä. Vuonna 2015 julkaistu Christopher Tamborinin, ChangHwan Kimin ja Arthur Sakamoton tekemä tutkimus vahvisti, että korkeakoulutuksella on jatkuva ja positiivinen vaikutus ansiotasoon kaikissa uran ja elämän vaiheissa. Yhdysvalloissa naiset ja miehet, joilla on ylempi korkeakoulututkinto tai tohtorintutkinto, ansaitsevat 430 000–620 000 dollaria enemmän uransa aikansa kuin vain alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet. Vastaava trendi on nähtävissä Suomessa, kuten Tilastokeskuksen julkaisemista tiedoista käy ilmi.

Lähde: Tilastokeskus, Palkkarakenne

Jatkuva oppiminen ja taitojen kehittäminen hyödyttävät ammattilaisia taloudellisesti, mutta lisäksi ne mahdollistavat työhön liittyvän osaamisen ylläpitämisen, uralla etenemisen ja jopa uranvaihdon. Teknologian nopea kehittyminen on johtanut työmaailman nopeaan muuttumiseen. Näiden muutosten mukana pysyminen vaatii sekä jatkuvaa oppimista että henkilökohtaista kasvua.1

Oppimisella on suotuisia terveysvaikutuksia

Elinikäinen oppiminen edistää terveyttä ja lisää tyytyväisyyttä elämään. Asiantuntijoiden mukaan pitkään kestävä opiskelu pitää mielen terävänä ja edistää mielenterveyttä. Cathie Hammondin tekemä tutkimus vahvistaa, että koulutus vaikuttaa ihmisen kokonaisterveyteen, koska sen avulla yksilö pystyy näkemään oman elämänsä laajemmasta näkökulmasta. Hänen tutkimuksestaan käy ilmi, että laajempi näkökulma auttaa kiinnostumaan uusista asioista ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia, mikä puolestaan antaa merkitystä ja toivoa, parantaa itseluottamusta ja tukee henkilökohtaista kasvua.

1 David Pendleton, Peter Derbyshire and Chloe Hodgkinson (2021): Work-Life Matters, Palgrave Macmillan

Jennika Rantanen - Henley Business School Finland

Jennika Rantanen

Aiheeseen liittyvät uutiset ja tapahtumat

The social aspect of learning - Henley Business School Finland

The work life value of research skills

  • 22 touko 2023
One of the key sets of skills that are strengthened during the Henley EMBA journey are research skills. These are particularly necessary in the composition of the final thesis. But what is the work life relevance of academic research skills? How can I benefit from the research experience in my everyday work?

Henley #1 Executive Education provider in Finland

  • 22 touko 2023
The Financial Times Executive Education Ranking 2023 places Henley Business School in the world top 20 for the combined ranking of open and custom programmes. The ranking also confirms Henley’s position as leading executive education provider located in Finland.
WACC, CoC and IRR – a psychologist’s guide to corporate finance - Henley Business School Suomessa

What have I learned about myself during the Henley EMBA?

  • 17 huhti 2023
The EMBA programme in general and the Personal Development module has been a great opportunity to constructively challenge my views and beliefs about myself. I’ve found myself increasingly disagreeing with some identity labels that I previously considered useful and accurate.