Johtamiskoulutukset perustuvat usein perinteiseen uskomukseen, jonka mukaan sankarillinen johtaja inspiroi, näyttää suuntaa ja asettaa visionäärisiä tavoitteita. Vaikka tämä kaikki on tarpeellista, on johtaminen paljon muutakin.
Siperia on opettanut ja kansainväliset tutkimukset vahvistavat, että herooinen johtajuus on ’out’ ja valmentava on ’in’. Erinomaisia tuloksia saavutetaan, kun johtaja kehittää sekä organisaatiota että itseään systeemisesti.
1: Tee matkaa itseesi
Itsetuntemus on kaiken johtamisen perusta. Hyvä johtaja tekee jatkuvaa matkaa itseensä ja osaa ottaa myös etäisyyttä omaan toimintaansa. Itsereflektio on keskeistä. Kun tutustuu omiin motiiveihinsa, tunteisiinsa ja käy keskustelua alitajuntansa kanssa, voi johtaminen saavuttaa uuden tason. Johtamisessa aitous ja vilpittömyys ratkaisevat. Sellaiseen johtajaan, joka ajattelee yhteistä hyvää, on helppo luottaa. Ja luottamus on terveen organisaation merkki.
2: Katso kokonaisuutta
Ihmisten johtaminen on paljon muutakin kuin hyvää kommunikaatiota. Johtajan tulee tarkastella organisaatiota ja sen sisäistä dynamiikkaa isona kokonaissysteeminä. Organisaatio muodostuu useista alasysteemeistä, joiden aineksia jokainen työntekijä on tuonut mukanaan – perheestään, kulttuuristaan ja edellisistä työpaikoistaan. Systeemiajattelu tuo holistisen näkökulman johtamiseen: jos joku osa kokonaisuudesta jumittaa, löytyy ratkaisu usein muualta kuin ihmisten välisestä kommunikoinnista. Erityyppiset ja erilaisista ’systeemeistä’ tulevat ihmiset täydentävät toisiaan ja ovat paljon enemmän kuin osiensa summa. Systeeminen johtamisen kehittäminen ja erilaisuuden mahdollistaminen ovat hyvää johtamista parhaimmillaan.
3: Kiinnitä huomio vahvuuksiin
Positiivisesta psykologiasta olen oppinut, että ihminen suuntaa energiansa asioihin, joissa on vahva. Energisessä organisaatiossa keskitytään ihmisten vahvoihin ominaisuuksiin ja kannustetaan niiden käyttämiseen. Virheiden tekeminen on osa kehittymistä. Epäonnistumisten etsiminen synnyttää pelon ilmapiirin, jossa ihminen yrittää suoriutua päivittäisistä tehtävistään mailaa rystyset valkoisena puristaen. Urheiluvalmentajat tietävät, kuinka negatiivinen stressi-impulssi voi saada urheilijan tolaltaan.
Elämänkoulu on usein se paras opettaja. Johtamista oppii johtamalla. Toteuttamalla klassisia hyveitä, kuten luotettavuus, oikeudenmukaisuus ja ystävällisyys pääsee jo pitkälle!
PS: Edes Siperia ei opeta johtajaa, joka luulee olevansa valmis!