Skip to content
Helsinki, Finland - Henley Business School Suomessa

Miten pitkään olet ajatellut paiskia töitä?

Elinikäinen oppiminen. Osaamisen päivittäminen. Koulutukseen investointi. Meille toitotetaan näitä iskusanoja, mutta miksi sen pitäisi kiinnostaa juuri sinua?

Maailmanlaajuinen väestön ikääntyminen muuttaa meidän kaikkien toimintaympäristöä. Ikääntyminen erityisesti EU-alueella etenee vauhdilla. Tilastojen mukaan vuonna 2050 mediaani-ikä EU:ssa on 48 vuotta. Vuonna 2050 jopa 35 % Euroopan väestöstä on yli 60-vuotiaita. Samalla kun ikääntyneitten osuus väestössä lisääntyy, myös eliniän odote nousee. Länsimaissa 2000-luvulla ja sen jälkeen syntyneiden keskimääräisen eliniän arvioidaan nousevan yli 80 vuoden.

Jos kehitys jatkuu tällaisena, sinä ja minä jatkamme työelämässä vielä pitkään, noin 70-vuotiaaksi saakka. Ja koska lapsemme elävät maailmassa, jossa nykyiset eläkejärjestelmät eivät enää toimikaan samalla tavoin kuin nyt, 2100-luvulla ei todennäköisesti enää jäädäkään eläkkeelle!

Jatkuva kouluttautuminen mahdollistaa menestyksen

Kenen tehtävä on huolehtia meidän henkilökohtaisesta kilpailukyvystämme ja osaamisestamme, jos töitä tullaan tekemään 70-vuotiaiksi? Miten oma osaamisemme uusiutuu ja samalla varmistamme, että suomalaiset yritykset menestyvät ja kansainvälistyvät?

Jotta pystymme vastaamaan alati muuttuviin työelämän vaatimuksiin ja pitämään osaamisemme ajan tasalla, meidän on otettava itse vastuu henkilökohtaisesta kehittymisestämme. Työelämässä pitkään pärjäävät ne henkilöt, jotka ovat uteliaita ja ahneita oppimaan ja uusiutumaan.

Suunta on oikea. Suomi vain herää hitaasti

Suomessa postgraduate -tutkintojen tekeminen on vielä poikkeuksellista, mutta tilanne on muuttumassa. Kehitystä vauhdittamaan tulisi aikuiskoulutuksen ja työn ohella tehtävien lisätutkintojen tekemistä kannustaa monin eri tavoin, mm. verotuksen keinoin. Esimerkiksi Tanskassa toisen yliopistollisen tutkinnon kulut ovat kokonaan verovähennettäviä, ja Saksassa kaikki ammatillinen koulutus on vapautettu arvonlisäverosta. Suomessa ollaan tässä suhteessa vielä kehitysmaa.

Korkein hallinto-oikeus linjasi toukokuussa, että Henley Business Schoolin MBA-koulutus vapautetaan Suomessa arvonlisäverosta – aivan kuten muuallakin Euroopassa. Päätös oli vuosia käymämme kamppailun lopputulos ja ehdottomasti oikea. Tärkein peruste päätökselle oli se, että toisin kuin kotimaiset MBA -tutkinnot Henley MBA on ylempi korkeakoulututkinto, ja sitä tulee kohdella kuten muita korkeakoulututkintoja. Jos uuteen postgraduate -tutkintoon investoivia ihmisiä rangaistaan 10 000 euron ALV-lisälaskulla, työnnämme samalla nämä osaajat ulos Suomesta. Sillä myös koulutuskilpailu on globaalia.

Nyt tulisi Suomessa hallituksen herätä ja miettiä, miten maksullisten koulutusten kannusteita kehitetään. Meidän tulee olla rohkeita ja varmistaa kaikin keinoin menestymisemme globaalissa kilpailussa.

Anna Matula - Managing Director - Henley Business School Suomessa

Annu Matula

Annu has a strong passion for leadership development, she has spent most of her career in the consulting and education business. She has over 30 years of experience in management consulting, leadership training and executive education. During her career, Annu has designed and delivered various senior executive development, leadership and change management programmes. In addition, she’s specialised in career and executive coaching. Annu is leading the operations of Henley Business School in Finland since 2010.

Aiheeseen liittyvät uutiset ja tapahtumat

The social aspect of learning - Henley Business School Finland

The work life value of research skills

  • 22 touko 2023
One of the key sets of skills that are strengthened during the Henley EMBA journey are research skills. These are particularly necessary in the composition of the final thesis. But what is the work life relevance of academic research skills? How can I benefit from the research experience in my everyday work?

Henley #1 Executive Education provider in Finland

  • 22 touko 2023
The Financial Times Executive Education Ranking 2023 places Henley Business School in the world top 20 for the combined ranking of open and custom programmes. The ranking also confirms Henley’s position as leading executive education provider located in Finland.
WACC, CoC and IRR – a psychologist’s guide to corporate finance - Henley Business School Suomessa

What have I learned about myself during the Henley EMBA?

  • 17 huhti 2023
The EMBA programme in general and the Personal Development module has been a great opportunity to constructively challenge my views and beliefs about myself. I’ve found myself increasingly disagreeing with some identity labels that I previously considered useful and accurate.