Johtajuus ja siihen liittyvät taidot ovat juristin työssä jatkuvasti tärkeämpiä.
Mitkä ovat laki- ja johtajuus koulutusten yhdistämisen hyödyt? Alla kommentteja aiheesta Aksu Tuomiselta, joka suoritti Henleyn Executive MBA-tutkinnon työnsä ohessa. Tuominen on associate ja asianajaja asianajotoimisto Castrén & Snellmanilla.
Juristi joutuu johtajaksi usein ilman johtajakoulutusta. MBA-tutkinto laajentaa juristin näkemystä.
Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin associate ja asianajaja Aksu Tuominen on suorittanut kaksi akateemista loppututkintoa: oikeustieteen ja filosofian maisterin tutkinnot.
”Yliopistotutkinnot olivat aika teoreettisia, joten kaipasin lisäksi jotain käytännöllisempää.”
Tuominen sai vuoden alussa suoritettua kolmevuotisen Henleyn Executive MBA-tutkinnon.
”Henleyn MBA-tutkinto on hyvin käytännöllinen ja tehtäviä on paljon. Teimme myös muun muassa yritysvierailuja.”
MBA-tutkinnon suorittaneita juristeja on vähän, myös koulutuksessa juristitaustaisia oli vähän. Kauppakorkeakoulu + oikeustieteellinen tuntuu olevan tavanomaisempi vaihtoehto.
”Juristilta vaaditaan nykyään laajempaa näkemystä kuin pelkästään juridista. MBA-tutkinto tuo sitä. Lisäksi juristit joutuvat usein jo varhain johtamisasemaan esimerkiksi esimiehinä tai projektin vetäjinä. Siinäkin mielessä MBA-tutkinto on hyvä juristeille.”
Tuominen teki MBA-tutkinnon pääosin vapaa-ajallaan – esimiehen ja johdon kannustamana. Tutkintoon kuului myös vino pino kirjoja. Mitä hän suosittelee niistä juristeille?
Juristikirje pyysi pistämään kirjat pinoon ja kommentoimaan niitä.
Rhode: Lawyers as Leaders
”Stanford Law Schoolin professori kertoo juristijohtajien heikkoudet ja vahvuudet. Juristi päätyy usein johtajaksi ilman johtajakoulutusta.”
Davenport & Prusak: Working Knowledge
”Lopputyöni käsitteli tiedon jakamista organisaatioissa eli knowledge sharingia. Working knowledge on knowledge sharingin klassikko, josta oppii, että tiedon jakaminen organisaatiossa on aika arkista ja paljon arkisia tekoja. Tiedon jakaminen organisaatiossa on tärkeää, koska ihmisen lähtiessä helposti myös tieto lähtee organisaatiosta.”
Maister: Managing the Professional Service Firm
”Klassikko, jonka kirjoittaja on juristi. Sanomana on se, että asiantuntijoiden tulisi milking assettien lisäksi hankkia building assetteja. Helposti juristit painottavat vain milking assetteihin, eli niihin, joista saa sillä hetkellä rahaa. Building assetit ovat tulevaisuudessa mahdollisesti tarvittavaa osaamista.”
Van Winkelen & McKenzie: Knowledge Works
”Henleyn asiantuntijoiden kirjoittama teos. Perusteellinen: Henleyssä johtamisesta halutaan tehdä tiedettä. Van Winkelen ohjasi lopputyöni.”
Kaplan-Norton: The Strategy-Focused Organization
”Perusbisneskirja johtamisesta.”
Styhre: Knowledge Sharing in Professions
”Kirjan sanoma on se, että asiantuntijuus on suhteellista ja sinua pidetään asiantuntijana vain, jos pystyt viestimään muille tietojasi ja muut ymmärtävät sinun tietävän ja osaavan asian. Et voi olla asiantuntija siis yksin. Tätä ajatellen sosiaalinen media on juristille kultakimpale, mutta tietojaan pitää jakaa vailla ajatusta omasta hyödystä.”

Kuva: Heini Larros/ Juristikirje
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Juristikirjeessä