Skip to content
Executive MBA tutkinnon suorittanut Aksu Tuomari - Henley Business School Suomessa

MBA-tutkinto lakimiehille?

Johtajuus ja siihen liittyvät taidot ovat juristin työssä jatkuvasti tärkeämpiä.

Mitkä ovat laki- ja johtajuus koulutusten yhdistämisen hyödyt? Alla kommentteja aiheesta Aksu Tuomiselta, joka suoritti Henleyn Executive MBA-tutkinnon työnsä ohessa. Tuominen on associate ja asianajaja asianajotoimisto Castrén & Snellmanilla.

Juristi joutuu johtajaksi usein ilman johtajakoulutusta. MBA-tutkinto laajentaa juristin näkemystä.

Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin associate ja asianajaja Aksu Tuominen on suorittanut kaksi akateemista loppututkintoa: oikeustieteen ja filosofian maisterin tutkinnot.

”Yliopistotutkinnot olivat aika teoreettisia, joten kaipasin lisäksi jotain käytännöllisempää.”

Tuominen sai vuoden alussa suoritettua kolmevuotisen Henleyn Executive MBA-tutkinnon.

”Henleyn MBA-tutkinto on hyvin käytännöllinen ja tehtäviä on paljon. Teimme myös muun muassa yritysvierailuja.”

MBA-tutkinnon suorittaneita juristeja on vähän, myös koulutuksessa juristitaustaisia oli vähän. Kauppakorkeakoulu + oikeustieteellinen tuntuu olevan tavanomaisempi vaihtoehto.

”Juristilta vaaditaan nykyään laajempaa näkemystä kuin pelkästään juridista. MBA-tutkinto tuo sitä. Lisäksi juristit joutuvat usein jo varhain johtamisasemaan esimerkiksi esimiehinä tai projektin vetäjinä. Siinäkin mielessä MBA-tutkinto on hyvä juristeille.”

Tuominen teki MBA-tutkinnon pääosin vapaa-ajallaan – esimiehen ja johdon kannustamana. Tutkintoon kuului myös vino pino kirjoja. Mitä hän suosittelee niistä juristeille?

Juristikirje pyysi pistämään kirjat pinoon ja kommentoimaan niitä.

Rhode: Lawyers as Leaders
”Stanford Law Schoolin professori kertoo juristijohtajien heikkoudet ja vahvuudet. Juristi päätyy usein johtajaksi ilman johtajakoulutusta.”

Davenport & Prusak: Working Knowledge
”Lopputyöni käsitteli tiedon jakamista organisaatioissa eli knowledge sharingia. Working knowledge on knowledge sharingin klassikko, josta oppii, että tiedon jakaminen organisaatiossa on aika arkista ja paljon arkisia tekoja. Tiedon jakaminen organisaatiossa on tärkeää, koska ihmisen lähtiessä helposti myös tieto lähtee organisaatiosta.”

Maister: Managing the Professional Service Firm
”Klassikko, jonka kirjoittaja on juristi. Sanomana on se, että asiantuntijoiden tulisi milking assettien lisäksi hankkia building assetteja. Helposti juristit painottavat vain milking assetteihin, eli niihin, joista saa sillä hetkellä rahaa. Building assetit ovat tulevaisuudessa mahdollisesti tarvittavaa osaamista.”

Van Winkelen & McKenzie: Knowledge Works
”Henleyn asiantuntijoiden kirjoittama teos. Perusteellinen: Henleyssä johtamisesta halutaan tehdä tiedettä. Van Winkelen ohjasi lopputyöni.”

Kaplan-Norton: The Strategy-Focused Organization
”Perusbisneskirja johtamisesta.”

Styhre: Knowledge Sharing in Professions
”Kirjan sanoma on se, että asiantuntijuus on suhteellista ja sinua pidetään asiantuntijana vain, jos pystyt viestimään muille tietojasi ja muut ymmärtävät sinun tietävän ja osaavan asian. Et voi olla asiantuntija siis yksin. Tätä ajatellen sosiaalinen media on juristille kultakimpale, mutta tietojaan pitää jakaa vailla ajatusta omasta hyödystä.”

Henley Business School - Executive MBA graduate Aksu Tuominen

Kuva: Heini Larros/ Juristikirje

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Juristikirjeessä

Jennika Rantanen - Henley Business School Finland

Jennika Rantanen

Aiheeseen liittyvät uutiset ja tapahtumat

Leader in spotlight: Pia Aaltonen-Forsell, CFO

  • 7 heinä 2023
Pia Aaltonen-Forsell is CFO of Outokumpu, the largest stainless steal producer in Europe. She does not have the most obvious background for a CFO: she is Master of Social Sciences in economics. She thinks that her background is a great asset, since as a CFO you need to understand the economy in general, not just business. 
The social aspect of learning - Henley Business School Finland

The work life value of research skills

  • 22 touko 2023
One of the key sets of skills that are strengthened during the Henley EMBA journey are research skills. These are particularly necessary in the composition of the final thesis. But what is the work life relevance of academic research skills? How can I benefit from the research experience in my everyday work?
WACC, CoC and IRR – a psychologist’s guide to corporate finance - Henley Business School Suomessa

What have I learned about myself during the Henley EMBA?

  • 17 huhti 2023
The EMBA programme in general and the Personal Development module has been a great opportunity to constructively challenge my views and beliefs about myself. I’ve found myself increasingly disagreeing with some identity labels that I previously considered useful and accurate.